Budget make-up of Luxe make-up?

budgetlux
Er zijn zo ontzettend veel make-upproducten op de markt en de prijzen verschillen enorm! Maar waarom zou je eigenlijk zoveel geld aan een luxemerk uitgeven? Is zo’n duur merk dan veel beter van kwaliteit? Of is zo’n lipstick van twee euro eigenlijk ook prima? Ik zet wat verschillen en overeenkomsten onder elkaar in deze blog  en geef mijn visie over dit onderwerp!

Vroeger had je echt veel minder make-upmerken in Nederland, je had de duurdere producten bij een parfumerie van Dior of Chanel en als je wat goedkoper wilde, dan ging je naar HEMA. Tegenwoordig heb je echter veel meer keuze, en er zijn ook veel merken die er qua prijs tussenin vallen die worden drugstore producten genoemd. Onderstaand zie je een soort piramide (ghehe even geknutseld) met onderin de goedkoopste merken en naar boven toe de duurdere:

 

in deze piramide zie je verschillende merken en prijzen van lipsticks

in deze piramide zie je verschillende merken en prijzen van lipsticks

Waarom zou je voor budgetmake-up kiezen?

  • Het is beter voor je portemonnee 😀
  • De producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar (overal zit wel een drogisterij)
  • Je wordt niet lastiggevallen door verkopers 🙂 en kunt lekker zelf alles testen in de winkel
  • Als een product niet bevalt dan is het minder pijnlijk omdat je er minder voor hebt betaald

Waarom zou je voor luxe make-up kiezen?

  • De verpakkingen stralen luxe uit
  • Je wordt geholpen in de winkel
  • Je krijgt samples mee bij je aankoop
  • De make-up wordt bij je aangebracht als je twijfelt, dat is een leuk stukje service 🙂

Is de kwaliteit van luxemake-up beter dan die van budgetmake-up?

Qua kwaliteit vind ik het erg lastig om te zeggen of luxe make-up altijd beter is dan budgetproducten. Ik vind namelijk dat budgetmake-up vaak echt ook van goede kwaliteit is. Bijvoorbeeld: het oogschaduwpalette van W7 met 12 (!!!) verschillende tinten “Lightly Toasted in The Buff” echt geweldig qua kwaliteit. En ik heb ook wel eens  budgetproducten gekocht waarvan ik dacht: “Nou dit is écht niets” , maar dat heb ik ook met luxeproducten. Bijvoorbeeld het lashgrowserum van Catrice, werkte helemaal niet (€5,-) maar de Lip Plumper van Fusion Beauty (€35,-) werkte ook helemaal niet. Dan is het fijner als je weet dat je maar vijf euro hebt uitgegeven in plaats van vijfendertig.

Sommige luxeproducten zijn trouwens niet te evenaren, zoals de Contouring Kit van Anastasia, daar is er echt maar een van! Ook heb ik nog nooit zo’n fantastische mascara gevonden als die van Hypnôse Drama van Lancôme. Dus bij sommige soort producten zweer ik echt voor bepaalde merken. Bij andere producten, zoals de primer van Catrice, vind ik budget gewoon heel fijn en ook prima.

Wat ik wel vind is dat de verpakking van duurdere merken echt veel mooier zijn; veel luxer en ook steviger. Een doosje met blush van Chanel kun je makkelijk laten stuiteren op de grond (overkomt me nog wel eens (a)…), maar dat hoef je bij een blush van Essence echt niet te proberen; dan is de blush meteen stuk.

Wat kost het eigenlijk om zo’n make-upproduct te maken?

Wat ik wel weet is dat budgetmake-up en luxe make-up qua kostprijs niet veel verschillen. Ik heb een keer stage gelopen bij een luxe cosmeticamerk en de inkoopprijzen voor een product waren echt €0,50 ct. Kun je nagaan hoeveel eraan verdiend wordt. Ik denk dat de inkoopprijzen van budgetmerken ook ongeveer op die hoogte liggen, maar die hebben minder marketingbudget en doen ook minder aan marketing, waardoor ze hele andere prijzen hanteren.

Waarom zouden we dan meer geld uitgeven aan een luxemerk?

Een van de grote voordelen van luxemerken vind ik dat als je een lipstick koopt, je zeker weet dat nog niemand anders eraan heeft gezeten. Ik ben vaak in de Kruitvat hopeloos op zoek naar lipsticks die ongebruikt zijn :(. Echt zo smerig, het idee dat iemand anders die lipstick al heeft gebruikt (daar zijn toch gewoon testers voor??). Dus dat is een groot voordeel, verder is het gewoon af en toe heerlijk om zo’n prachtige lipstick aan te schaffen.

Conclusie

Voor mij is een mix van zowel luxe als budgetmerken echt ideaal. Ik heb namelijk niet het budget om alleen maar luxe merken te kopen (nope, nog geen miljonair :D) maar ik vind het wel heel fijn om mezelf af en toe even te belonen met een heerlijk luxe make-upproduct. Het voelt meer als een cadeautje voor jezelf en ze zien er zoooo geweldig uit!!  Voor sommige andere producten vind ik budgetmerken ook prima, zoals met lipsticks of bronzers of blushes.

Ik vind dat de kwaliteit van budgetmake-up er erg op vooruit is gegaan de laatste jaren en kan het zelf niet erg merken. De uitstraling van een doosje oogschaduw van Dior of Essence verschilt wel veel, maar het is ook vooral de verpakking en de presentatie. Ik heb niet écht het idee dat luxeproducten ook beter zijn (wat uitzonderingen hier en daar gelaten, sommige producten vind ik namelijk wél echt niet te evenaren).

Waarschuwing!

Mocht je trouwens op internet een webshop tegenkomen die dure make-up aanbiedt tegen echt goedkope prijzen, koop het dan alsjeblieft niet! Vaak zijn dat illegale producten die niet voldoen aan de Europese gezondheidseisen. Dus dan zitten er stoffen in de make-up die in de EU niet worden goedgekeurd, echt heel gevaarlijk! Deze producten zijn trouwens niet te onderscheiden (qua uiterlijk dan) van de echte variant, dus je kunt het alleen aan de prijs merken. Dan is het echt te mooi om waar te zijn… helaas!

Ik hoop dat je deze uitgebreide blog leuk vond om te lezen, ik ben heel benieuwd waar jij het liefst voor kiest: budgetmake-up of duurdere merken? Laat het me weten!

handtekening

 

 

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

One Comment

  1. Wat een leuk artikel met veel informatie! Ik kan me hier inderdaad ook goed in vinden. Ik koop met veel plezier mijn favorieten producten in high end winkels maar als ik een pareltje bij de drogisterij vind dan zal ik het zeker niet laten om het aan te schaffen! Zowel budget als luxe make-up heeft zijn voor- en nadelen dus we kunnen best alles gewoon eens proberen hé! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *