Dermatoloog Dr. Heydendael over trend: Sunburn Tattoo’s

sunburn

Misschien kennen jullie de nieuwe trend: sunburn tattoo’s? Op dit moment is het heel hip om door de brandende zon een soort van tattoo te laten ontstaan op je huid. Vooral op social media laten mensen op foto’s hun “kunsten” zien. Dermatoloog  Dr. Heydendael vertelt over de gevolgen van deze trend.

Als allereerst, wat zijn sunburn tattoo’s?

“Sunburn Tattoo’s worden gecreëerd door een patroon uit te knippen uit een kledingstuk of het afplakken van bepaalde delen van de huid in de vorm van een figuur. Nadat de huid dan meestal onbeschermd lange tijd in de zon geweest is, blijven er duidelijk zichtbare contrasten achter. Eigenlijk net zoals je bijvoorbeeld de rand van je bikini ziet na zon verbranding. Het kan er geweldig uitzien, en alle vormen zijn mogelijk. Maar op lange termijn is dit alles behalve mooi…”

Wat gebeurt er eigenlijk bij verbranden?

“Bij elke vorm van onbeschermd zonnebaden ontstaat er al DNA-schade in de cellen van je lichaam, laat staan bij deze vorm waarbij mensen echt bewust verbranden. Die DNA-schade wordt op de korte termijn wel gerepareerd, maar de huid heeft een geheugen. En bij het “maken van de tattoo” zal men de neiging hebben juist langer dan normaal in de zon te blijven. En mogelijk ook de huid juist minder insmeren om tot een “duidelijker” contrast te komen.

Op lange termijn geeft dit echt een verhoogd kans op huidkanker. Daarnaast kun je van de zon, (van veel en langdurig in de zon zijn) meer rimpels krijgen. Ik zie als dermatoloog vaak ook mensen met pigmentvlekken ontstaan door de zon en die zijn zo lastig te verhelpen.

So, better be safe than sorry,  sunburn tattoo’s… GEEN AANRADER!!”

Over Dr. Heydendael:

drheydendael

“Mijn naam is Dr. Heydendael en ik ben bijna 10 jaar dermatoloog. Met veel plezier werk ik samen met mijn collega’s in een groot ziekenhuis in Haarlem, het Spaarne Gasthuis.
Daar behandel ik vele patiënten met huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld verschillende vormen van huidkanker, onrustige moedervlekken, psoriasis en eczeem. Veel mensen komen nog steeds veel met hun huid onbeschermd in de zon en ik geef vol enthousiasme uitleg over hoe de huid beter, ook op een leuke manier, beschermd kan worden.
Daarnaast ben ik samen met een collega gespecialiseerd in de behandeling tegen overmatig zweten in de oksels. In het Spaarne Gasthuis is daarover veel expertise aanwezig bij de artsen. We behandelen mensen met de miraDry, daarover geef ik meer uitleg op www.dryclinic.nl.
Ik schrijf in het gezondheidsmagazine “Lijf en Gezondheid” en op de websitewww.gezondheidsplein.nl kun je me vinden in de rubriek vraag een aanbod. “

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *