Dierproefvrije Cosmetica

dierproefft

Al sinds langere tijd wilde ik een blog wijden aan dierproefvrije make-up binnen de cosmeticabranche. Ik wist alleen niet zo goed hoe ik het moest aanpakken, dus volgende blog heb ik echt heel erg bij mezelf gehouden en ik hoop dat je er iets van opsteekt.

Een aantal maanden geleden werd ik door @maikelicious_ op Instagram geattendeerd of ik niet eens een blog wilde maken over dierproeven binnen de cosmeticabranche. Zij gaf de website door van Teske, die ook een blog over dierproeven heeft gemaakt met daarbij een rijtje met merken die dierproefvrije make-up hebben. Eigenlijk had ik me daarvoor nooit zorgen gemaakt over dierproeven, maar mijn interesse was gewekt want er stonden hele bekende merken tussen die nog steeds aan dierproeven doen!

Ik had idee even aan de kant gezet tot ik laatst een aflevering van de Keuringsdienst Van Waarden zag over Botox, en daarin kwamen dierproeven meerdere malen naar voren. Blijkbaar wordt elke lading gemaakte botox op muizen getest om te zien of het wel veilig is. Daarbij wordt botox in de buikjes van muizen gespoten en vaak leggen ze daarbij op een pijnlijke manier het loodje. Echt heel heftig om te zien, maar tevens vind ik deze aflevering echt een aanrader omdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt.

Bekijk hieronder mijn video over dierproefvrij:

Waarom worden er dierproeven gedaan voor cosmetica?

Goede vraag, eigenlijk is cosmetica een luxecategorie. Onze gezondheid hangt niet af van make-up of andere cosmeticaproducten. Dus waarom dan op dieren testen? Kijk, ik snap dat medicijnen tegen kanker en dergelijke, nouja ik kan begrijpen dat we door op dieren te testen betere medicatie kunnen ontwikkelen. Maar dat is meer serious business dan make-up zou je toch zeggen? Er worden dierproeven gedaan om te voorkomen dat onze gezondheid schade lijdt door cosmetica. Zo kan worden voorkomen dat we bijvoorbeeld allergisch reageren op make-up. Daarom worden ingrediënten die in cosmetica zitten getest op proefdieren. Denk aan muizen of konijnen. Ook het gehele product wanneer het productieproces klaar is, zoals een uiteindelijke blush bijvoorbeeld, wordt getest op proefdieren.

Sinds 2013 is het gelukkig in de EU verboden om zowel ingrediënten voor cosmetica en de cosmetica zelf te testen op proefdieren. Helaas wordt natuurlijk niet alle make-up in de EU gemaakt, daardoor zijn er nog een hoop producten die wij kunnen kopen bij de drogisterijen en de parfumerieën die toch op proefdieren zijn getest. In mijn video vertel ik onder andere welke.

love

Welke alternatieven zijn er voor dierproeven?

Tegenwoordig is de scheikundige industrie zo ver in de ontwikkeling dat ze huid zelf kunnen namaken, synthetische huid noemen we dat. Ook wordt er huid gebruikt van mensen die door plastische chirurgie huid hebben afgestaan. Denk aan mensen die veel kilo’s zijn afgevallen, daarna overtollig huid moeten laten verwijderen en die huid kan daarna voor cosmeticaproeven worden gebruikt. Ook donoren spelen hierbij een rol. Je kunt het zien als een soort recycling van natuurlijke producten.

Welke merken zijn al dierproefvrij?

Gelukkig best al een hoop, op deze website van Naoki kun je een hele grote lijst vinden van dierproefvrije merken. Het meest opvallende dierproefvrije merk: Anastasia Beverly Hills. Zo’n groot merk en dan ook dierproefvrij, wauw! En ik werd er best blij van, totdat ik mijn eigen make-upcollectie ging vergelijken met de lijst. Het was heel confronterend om te zien dat dure merken als Dior of Chanel gewoon op dieren testen. (!!!)

Mijn make-upcollectie in dierproefvrij & niet dierproefvrij

dierproefZoals je ziet valt er nog veel te winnen op het terrein van dierproefvrije cosmetica, en dat is een beste tegenvaller.

Nu wil ik niemand verplichten om dierproefvrije cosmetica te kopen, want dan moet je best wel wat merken verbannen. En ik snap ook dat dat bijna onmogelijk is omdat ik zelf ook producten van Chanel en L’oreal gebruik, en die heel fijn vind. Toch geeft het kopen van een dierproefvrij product wel echt een soort kick als je weet dat het niet op dieren getest is. En ik vind het alleen al fijn dat je de moeite hebt genomen om deze blog te lezen en dat je je nu meer bewust bent van dierproeven in de cosmeticawereld.

Heel erg bedankt voor het lezen en ik ben heel benieuwd wat jouw visie hierover is, wat vind je hiervan? En ga je nu op een andere manier make-up en cosmetica kopen? Let me know!

handtekening

 

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

3 Comments

  1. Waar is je vlog van vandaag ? Ik verheug mij er altijd op 🙂 van mij mag je vaker posten, als het haalbaar is met je werk!! Xxxxx

    • Haay Vanessa! Dankjewel voor je leuke comment!! Ik had een heel zwaar weekend, zal het vnvd in een video uitleggen! Er komt in ieder geval een nieuwe vlog aan :), liefs!

  2. Ook ik ben tegen dierenproeven, en niet alleen voor make up.
    Maar ben heel blij dat ik nu een lijst kan raadplegen waarvan ik zeker ben dat deze make up niet is getest op dieren.

    Dank je wel

    Ella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *