Het verschil tussen dagcrème en nachtcrème

daynight-copy

Het verschil tussen dag en nachtcrème? Ja nachtcrème is voor ’s nachts en dagcrème voor overdag. Maar wat maakt dan het verschil? En kun je ook een nachtcrème bijvoorbeeld overdag dragen? Ik wil hier in deze blog meer over vertellen.

De behoeftes van je huid variëren overdag en ’s nachts en daarom zijn er ook verschillende producten op de markt speciaal voor ’s nachts en overdag.

Behoeftes van je huid ‘s overdags

Overdag wordt je huid blootgesteld aan UV-straling, broeikassen, koud of warm weer, snijdende wind, air conditioning en sowieso ook gewoon door stof dat door de lucht vliegt en op je huid terechtkomt.

Daarom zijn de meeste dagcrèmes ingesteld op het beschermen van je huid tegen zulke externe factoren. Dan zit er bijvoorbeeld een UV-filter om je huid tegen de zon te beschermen. Ook zitten er in veel dagcrèmes vochtinbrengende stoffen, maar eigenlijk kunnen we die beter vochtbehoudende stoffen noemen, want geen enkele stof kan vocht in je huid brengen. Die vochtbehoudende stoffen ervoor zorgen dat het vocht dat in je huid zit, niet zo snel verdampt. Het blokkeert de verdamping van vocht dus eigenlijk. Hyaluron is bijvoorbeeld zo’n stof. Ook zitten vaak vitaminen C & E in dagcremes.

Behoeftes van je huid ’s nachts

Omdat je huid overdags wordt blootgesteld aan alle bovenstaande factoren, probeert je huid zich ’s nachts te herstellen. Zo wordt de PH waarde weer op peil gebracht, het vochtekort aangevuld en worden nieuwe cellen geproduceerd om de dode huidcellen weer aan te vullen.
Om deze processen te ondersteunen bevattenl nachtcrèmes  heel veel stoffen die hierbij helpen, meer werkstoffen dan een dagcrème. Nachtcrèmes zijn ook veel voller van textuur dan dagcrèmes om juist dat beetje extra te geven. Zo zitten er bijvoorbeeld vaak veel meer oliën in nachtcrèmes. Maar in tegenstelling tot dagcrèmes bevatten nachtcrèmes geen UV-filter. Dus dat stukje bescherming, dat heb je dan juist weer niet.

Zoals je ziet zijn er nogal wat verschillen tussen de behoeften van je huid met betrekking tot ’s overdags en ’s nachts. Daarom zijn er dag- en nachtcrèmes op de markt om aan die verschillende behoeften te voldoen. Er zijn echter ook crèmes die je zowel voor ’s nachts als voor ’s overdags kunt gebruiken. Dat zijn 24 hours crèmes. Die bevatten stoffen uit dag- én nachtcrèmes, een soort ideale combi zou je denken. Als je niet bereid bent om zowel een dag als nachtcrème te kopen kan dat de juiste oplossing zijn! Best handig, maar soms merk je dat een 24 hours crème toch niet voldoende verzorging geeft aan je huid. Dan voelt je huid toch minder comfortabel aan dan normaal gesproken. In dat geval kun je beter toch je dag- en nachtverzorging splitsen!

 

 

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *