Interview – Hoe gaat een ooglaserbehandeling in zijn werk?

laserenFT

Tegenwoordig laten steeds meer mensen hun ogen laseren. Ideaal want je hebt geen bril of lenzen meer nodig en ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Daardoor wordt het voor steeds meer mensen geschikt om hun ogen te laten laseren. Maar hoe gaat zo’n laserbehandeling in zijn werk? Ik stelde een aantal vragen aan Lisa (22 jaar) die onlangs op 13 augustus 2015 haar ogen heeft laten laseren.

1. Hoe kwam je op het idee om je ogen te laten laseren?
“Ik vond het altijd zo vervelend om te moeten denken mijn lenzen spullen of brillendoosje. Daarnaast heeft mijn moeder haar ogen 16 jaar geleden laten laseren en kan nog steeds perfect zien! Zij was eigenlijk mijn grootste motivatie om het te laten doen.”
2. Droeg je eerder altijd lenzen of een bril? En wat was je sterkte?
“Ik heb eigenlijk altijd lenzen gedragen. Ik heb op mijn 12e mijn ogen laten testen, vervolgens moest ik twee weken een bril dragen en na die twee weken heb ik eigenlijk tot aan het laseren toe lenzen gedragen. Mijn sterkte was -2.25 aan beide ogen. Dit is opzich niet heel slecht, maar je kan zeker niet zonder bril of lenzen over straat gaan en nog verwachten iets te zien.”
3. Hoe heb je de plek (kliniek?) gevonden voor de behandeling?
“Ik heb mijn ogen laten laseren bij Laser Company in Hoofddorp. Ik was aan een beetje aan het zoeken op internet naar recensies en verhalen van mensen toen ik bij deze kliniek uit kwam. Ik las alleen maar positieve verhalen over deze kliniek dus besloot uiteindelijk om hun te bellen om nog meer informatie uit te zoeken!”
4. Welke ooglaserbehandeling was voor jou geschikt?
“Je hebt heel veel verschillende behandelingen, wat oudere technieken en heel nieuwe technieken. Het verschil tussen de behandelingen is vaak de prijs, de hersteltijd en of er gebruik wordt gemaakt van mesjes of alleen van lasers.
Eerst wordt er een heel uitgebreid vooronderzoek gedaan omdat niet iedereen geschikt is voor een ooglaserbehandeling. Er wordt namelijk een dun laagje hoornvlies losgemaakt en je hoornvlies moet dus wel dik genoeg zijn om dit laagje te kunnen maken. Vervolgens gaan ze je uitleggen over de verschillende technieken en behandelingen.
Elke techniek was voor mij geschikt en daarom had ik zelf de keuze welke behandeling ik graag wilde. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de meest nieuwe (en dure, haha) techniek. Hierbij wordt er alleen gebruik gemaakt van lasers. Dit betekend dus dat het laagje die ze in je hoornvlies maken geheel met een laser wordt gedaan, terwijl dit bij andere technieken met mesjes wordt gedaan. Ik heb voor deze behandeling gekozen omdat ik het idee van mesjes in me oog niet echt prettig vond haha! Daarnaast gaat het wel om je ogen dus wilde ik ook wel de, in mijn ogen, beste techniek.”
5. Wist je van te voren al iets af van de kosten om je ogen te laten laseren?
“Ik had wel een idee omdat mijn beide ouders hun ogen gelaserd hadden. Zij hadden mij verteld wat zij moesten betalen dus had ik wel een beeld erbij. Maar eigenlijk viel het mij heel erg op dat het zo ontzettend verschilt qua prijs per kliniek. Ik heb echt in vergelijking met andere kliniek een goedkope behandeling gehad. Daarnaast verschilt het zoals ik al zei per behandeling ook veel in prijs.  Uiteindelijk heb ik voor het vooronderzoek, beide ogen laseren en alle na-controles 2000 euro betaald.”
6. Hoe verliep de dag vd behandeling? En was je erg zenuwachtig?
“Ik was de dag van de behandeling eerst heel rustig. Mijn moeder ging met mij mee en we gingen eerst lekker wat eten in de stad, nog een beetje in winkels kijken. Al met al was ik erg rustig van te voren. Maar toen begon het hoor, toen moest ik naar binnen bij de kliniek. Ik werd misselijk, mijn hart bonsde in mijn keel, zweetaanvallen en de trillende handjes waren allemaal aanwezig. Ik was zo ontzettend zenuwachtig! Je wordt eerst in een andere ruimte voorgelicht over wat je moet doen na de behandeling. Daarnaast leggen nogmaals uit hoe behandeling in zijn werk gaat en dat je geen reden hoeft te hebben om zenuwachtig te zijn.. Jaaa ja, haha! Daar dacht ik wel anders over 😉 Vervolgens werd ik geroepen dat ik aan de beurt was. Ik kreeg verdovende oogdruppels en mocht vervolgens de OK in. Ik kreeg van die grote ringen op mijn ogen zodat ik mijn ogen open hield. eerst werden er bij beide ogen een flapje gemaakt in het hoornvlies. Vervolgens werden beide ogen gelaserd, dan wordt het flapje weer terug gelegd en krijg je een berg met antibiotica druppels in je ogen. En na 10 minuten sta je alweer buiten!”
7. Hoe voelde je je na de behandeling, mocht je meteen gewoon kijken of moest je je ogen afdekken?
“Na de behandeling mocht ik al meteen weer kijken, alleen was alles nog enorm blurry. Ik kon direct na de behandeling veel slechter zien dan ervoor zonder bril. Maar dit was logisch aangezien het flapje nog moest hechten en je ogen natuurlijk wel een ingreep hebben gehad. Ik had een zonnebril mee en een hoed. Deze heb ik na de behandeling direct opgedaan omdat het licht van buiten nog aardig fel was. Op de terug weg naar huis heb ik grotendeels mijn ogen dicht gehouden om ze te laten rusten. Toen ik thuis was heb telkens meer met mijn ogen open gezeten en merkte dat mijn zicht zoveel aan het verbeteren was! Aan het eind van de dag merkte ik dat ik zo goed als alles scherp kon zien!! De eerste paar dagen moet je tijdens het slapen oogkappen dragen. Dit om te voorkomen dat je perongeluk bijvoorbeeld met je vingers in je ogen gaat ’s nachts.”
8. Moest je nog een keer terugkomen, of moet je nog een keertje terug:)?
“De dag na de behandeling heb je een na-controle, maar ook een week later, vervolgens een maand later en dan nog een keer een half jaar later.”
9. En, we zijn super benieuwd natuurlijk: hoe goed zie je op dit moment?
“Op het moment zie ik perfect! Ik zie voor 110%, dit is meer dan dat ik voorheen zag met bril of lenzen op.”
10.Zou je het anderen ook aanraden om hun ogen te laten laseren? En heb je nog tips voor die personen?
“Ik raad het écht iedereen aan. Het is echt het beste cadeau wat ik ooit aan mezelf gegeven heb. Ik kan zo goed zien en ik hoef de komende 30 à 40 jaar geen bril of lenzen meer te dragen. Op langer termijn scheelt dat natuurlijk in de kosten maar ik vind het vooral enorm fijn dat ik nooit meer het gedoe heb wat bij lenzen of een bril komt kijken. “

Ik hoop dat dit interview je iets meer heeft kunnen vertellen over ooglaseren. Om persoonlijk te zeggen vond ik het idee van ogen laseren altijd een beetje angstaanjagend, maar ik ben nu wel enthousiaster! Zelf heb ik lenzen en een bril en zie ik zonder die helemaal niks ( mijn sterkte is -7.00 :D) dus ogen laseren is misschien wel een mogelijkheid voor in de toekomst.
Dit is de website van Laser Company in Hoofddorp, de kliniek waar Lisa haar ogen heeft laten laseren. Opticiens kunnen vaak ook veel vertellen over ooglaserbehandelingen, mijn opticien werkt bijvoorbeeld samen met een ooglaserkliniek.
Draag jij lenzen of een bril en zou jij je ogen laten laseren? Vertel het me in de comments!
handtekening

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *