Wat is een chemische peeling?

peelft

De winter is in aankomst en de zon wordt steeds minder krachtig. Het peelseizoen is daarom begonnen en dat betekent een perfecte periode om je huid te ontdoen van o.a. pigmentvlekjes, littekens en acne. Maar wat is een chemische peeling precies? Huidtherapeut Nathalie Dorlas legt uit hoe een peelingkuur je kan helpen om je huid in topconditie te krijgen!

Maar wat is een chemische peeling nou precies en welke peeling past het beste bij jouw huid?

De chemische peeling

Een behandeling met een chemische peeling is bedoeld om pigmentvlekjes, acne, littekens, grove poriën en rimpels minder zichtbaar te maken. Er zijn verschillende soorten peelings waarbij de therapeut onderscheid maakt in een oppervlakkige en een diepe peeling. Een oppervlakkige peeling wordt ingezet bij geringe zonbeschadiging, acne en fijne rimpeltjes. Een diepe peeling wordt ingezet bij littekens (ten gevolge van acne), sterke zonbeschadiging, diepe rimpels en groeven. Naast het verschil tussen een diepe en een oppervlakkige peeling hangt de werkzaamheid af van de concentratie en de PH waarde van het gebruikte (fruit)zuur. Essentieel voor de werkzaamheid van een peeling is de combinatie van beide. De huid kan echter ook geïrriteerd raken van een (fruit)zuur. Belangrijk is daarom advies en voorlichting te vragen bij de Huidtherapeut.

Bij een peeling wordt de bovenste huidlaag met behulp van een (fruit)zuur verweekt waarna verhoornde huidlagen verdwijnen. De peeling veroorzaakt een versnelde celdeling waardoor de oude huidcellen worden afgestoten en zo ontstaat er een nieuwe huidlaag. Direct na de behandeling ziet de huid er rood uit en tot 2 á 4 dagen erna kan schilfering optreden. De mate van schilfering hangt af van welke peeling de therapeut gebruikt, een diepe of oppervlakkige peeling. De huid krijgt na een peelingkuur een andere structuur. De huid wordt egaler, strakker en ziet er gladder uit.

peel

Welke peeling past het beste bij jouw huid?

Afhankelijk van het huidprobleem wordt een keuze gemaakt uit de verschillende soorten peelings/zuren. Salicylzuur heeft bijvoorbeeld een goed effect bij een vette acne huid aangezien salicylzuur vet-oplosbaar is en diep kan doordringen in de poriën. Melkzuur heeft daarentegen oplichtende eigenschappen en wordt voornamelijk ingezet bij pigmentatie. Glycolzuur kan door zijn kleine moleculaire structuur diep de huid doordringen en wordt daarom ingezet bij de verouderde, droge en niet gevoelige huid. Andere zuren die als ingrediënten gebruikt kunnen worden zijn; amandelzuur, appelzuur en citroenzuur.

Binnen de Huidtherapie worden sommige zuren gecombineerd met elkaar om zo een nog beter effect te verkrijgen. Een Jessner peel is daar een goed voorbeeld van. Deze peeling werkt op basis van salicylzuur en melkzuur. Melkzuur heeft oplichtende eigenschappen  en salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De combinatie van deze werkzame stoffen hebben een positief effect op ontstekingen en pigmentvlekjes waardoor de peeling uitermate geschikt is voor actieve acne.

De behandeling

Voorafgaand de behandeling zal de Huidtherapeut een intake gesprek inplannen waarin wordt besproken wat de klachten zijn en welke peeling het beste bij de huid past. Vervolgens wordt er advies en voorlichting gegeven. De huid dient dagelijks thuis voorbereid te worden met een fruitzuurcrème. De concentratie aan fruitzuren ligt lager dan de daadwerkelijke peeling bij de Huidtherapeut. Daarnaast moet de patiënt gedurende een peelingkuur de zon vermijden en zijn/haar huid beschermen met een sunblock van minimaal factor 30. Hiermee wordt de kans op pigmentvlekken voorkomen. Om het effect te versterken kan een peeling het beste in kuurvorm worden ingezet.

logo dorlas

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan telefonisch contact op met Huidkliniek Dorlas via 0235404900 of kijk op de website www.huidtherapie-haarlem.nl.

Over huidtherapeut Nathalie Dorlas:

nathalie-dorlas

“Mijn naam is Nathalie Dorlas en ik ben eigenaresse van Huidkliniek Dorlas. Ik werk hier met veel plezier als gediplomeerd Huidtherapeut. In de kliniek bieden we een breed scala aan huidbehandelingen aan. Via de website www.huidtherapie-haarlem.nl kun je terecht voor meer informatie. Daarnaast werk ik in het Spaarne Gasthuis en ondersteun ik de dermatologen Dr. v Heydendael en Dr. G Toth tijdens de MiraDry behandelingen. Je kan me tevens vinden als specialist op het gebied van acne en rosacea bij www.gezondheidsplein.nl.”

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

2 Comments

  1. Leuk dat je hier een stukje over schrijft. Ik zit er ook regelmatig aan te denken om een chemische peeling te doen. Ik doe het wel thuis met philosophy microdelivery peel dit is een milde chemische peeling voor thuis.

    • Ah ja! Ik gebruik zelf ook wel fruitzuurpeelingen, echt ideaal voor thuisgebruik! Ik ken het merk Philosophy niet zo, is het een fijn merk?
      XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *