Wat is keratosis pilaris?

keratosisft Als je last van rode bultjes hebt op je armen of op je gezicht, dan dat zou keratosis pilaris kunnen zijn. Maar wat is keratosis pilaris eigenlijk? Dermatoloog Dr. Heydendael legt uit wat deze aandoening is en wat je er tegen kunt doen!

Wat is keratosis pilaris?

“Keratosis pilaris wordt op vele websites beschreven als een onschuldig huidaandoening, zelfs enkele site beschrijven het als een “cosmetisch verschijnsel”.  Ja het is onschuldig, in de zin van dat het geen kwaad kan, het is geen huidkanker. Maar nee, het is niet alleen storend vanwege de “looks”.

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?

“Mensen die er last van hebben ervaren tal van bultjes, “rode papels” meestal op de buitenzijde van de bovenarmen. Het kunnen wel zo’n 100 bultjes zijn die ruw aanvoelen. Huidartsen kunnen aantonen dat er een verstoorde uitrijping (uitgroei) van de hoorncellen rondom de haarzakjes. De hoorn hoopt zich op en dan zie je een witte pukkel/blaasje.
Het kan ook in het gezicht voorkomen, op de wangen en zelfs in de wenkbrauwen. Het zijn niet alleen de bultjes waar mensen last van hebben, maar het kan ook flink jeuken en vaak zie je roodheid in het gehele gebied. Onder de micrsoscoop wordt nogal eens ontsteking van de rondom liggende huid gezien.”
Dus kortgezegd zijn het meestal veel bultjes, met roodheid en jeuk. Genoeg klachten bij elkaar om er eens serieus iets meer over te schrijven.”
keratosis

Voorbeeld van een arm met keratosis pilaris

Hebben sommige mensen meer kans om keratosis pilaris te krijgen?

“Het blijkt vaker voor te komen bij mensen die ook aanleg hebben voor eczeem (atopische aanleg, dus bij mensen die een allergische reactie krijgen na in aanraking te zijn gekomen met de allergeen zoals kattenharen).”

Bestaat er een behandeling tegen keratosis pilaris?

“Zo spijtig dat ik moet schrijven dat er geen geweldige behandeling bestaat. Mensen hebben tot nu van alles geprobeerd maar een wondermiddel is nog niet gevonden. Er zijn wel wat tips die ik kan meegeven om keratosis pilaris wat te verminderen:
 1. Omdat het opgehoopte hoorn een hard puntje maakt op de huid, kun je dit verminderen door wekelijks je huid te scrubben.
 2. Door de huid tegen uitdroging te beschermen met ureumcrème. Dit is eigenlijk de enige crème die een mild effect lijkt te hebben. Ureumcrème is op recept verkrijgbaar via huisarts of dermatoloog. Elke dag smeren kan iets van de klachten doen verminderen. Een enkele keer wordt ook een preraraat met salicylzuur voorgeschreven, maar dit kan de huid rondom best wat irriteren.
Zonder recept zijn er lichte preparaten(middelen/lotions) te koop met salicyzuur, deze maken de huid tijdelijk wat zachter.
Er is wel een kleín licht puntje; namelijk hoe ouder je wordt, hoe minder de keratosis pilaris.”

Over Dr. Heydendael:

drheydendael
“Mijn naam is Dr. Heydendael en ik ben bijna 10 jaar dermatoloog. Met veel plezier werk ik samen met mijn collega’s in een groot ziekenhuis in Haarlem, het Spaarne Gasthuis.
Daar behandel ik vele patiënten met huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld verschillende vormen van huidkanker, onrustige moedervlekken, psoriasis en eczeem. Veel mensen komen nog steeds veel met hun huid onbeschermd in de zon en ik geef vol enthousiasme uitleg over hoe de huid beter, ook op een leuke manier, beschermd kan worden.
Daarnaast ben ik samen met een collega gespecialiseerd in de behandeling tegen overmatig zweten in de oksels. In het Spaarne Gasthuis is daarover veel expertise aanwezig bij de artsen. We behandelen mensen met de miraDry, daarover geef ik meer uitleg op www.dryclinic.nl.
Ik schrijf in het gezondheidsmagazine “Lijf en Gezondheid” en op de websitewww.gezondheidsplein.nl kun je me vinden in de rubriek vraag een aanbod. “

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

12 Comments

 1. Hoi Lotje,

  Bedankt voor je bericht. Ik heb ook al tientallen jaren last van deze bultjes en ik wist nooit precies wat het was. Ik heb het helaas ook op mijn bovenbenen. Ik heb gehoord dat de resist weightless body treatment van Paula’s choice schijnt te helpen. Heb jij hier ervaring mee?

  • Hi Rene,
   Bedankt voor je reactie! Vervelend dat je hier ook last van hebt. Ik ken het product van Paula’s Choice niet, maar heb wel even gekeken op de website. Omdat het product exfoliërend werkt met salicylzuur, zou je er best baat bij kunnen hebben. Deze stof werkt huidverdunnend en zorgt voor een gladder huidoppervlak. Via de website van Paula’s Choice kun je ook een proefje bestellen van het product, zodat je het eerst voor jezelf kunt uitproberen zonder meteen een hele tube te moeten kopen:) dus dat is misschien wel prettig! Je moet er wel rekening mee houden dat je pas na een langere tijd echt optimaal resultaat zult hebben en dat als je stopt met zo’n product, dat de keratosis dan weer terugkomt.
   In ieder geval heel veel succes en ik hoop dat je zo een beetje geholpen bent. Houd me op de hoogte!
   Liefs,
   Lotje

   • Hoi Lotje,

    Hartelijk dank voor je uitvoerige bericht. Ik ga er verder over lezen en als ik een proefje heb besteld, dan laat ik je dit weten.

    Lieve groet,

    Rene

    • Hoi Lotje,

     Ik heb een proefje ontvangen en gebruikt. Echter: het werkt averechts. Het is er niet mooier op geworden en ik kreeg een branderig gevoel. Nog bedankt voor de tip.

     Lieve groeten,

     Rene

     • Haay Rene!
      Wat goed dat je me op de hoogte houdt!!
      Ah ja! Dergelijke zuren kunnen een branderig gevoel geven op de huid. Wel jammer dat het averechts werkte…Misschien dat de tip van de dermatoloog dan toch beter is: eens per week scrubben en een crème met ureum proberen. Deze kun je met én zonder recept verkrijgen!
      Ik ben trouwens zelf ook bezig met een klein onderzoekje, ik smeer elke dag amandelolie op de plekken waar ik keratosis pilaris heb. Amandelolie staat bekend om zijn verzachtende, oplichtende eigenschappen dus ik dacht: laat ik dat eens op mijn armen proberen! Ik zal je op de hoogte houden vd (al dan niet geboekte) vooruitgang!
      Liefs,
      Lotje

 2. Hoi Lotje,
  Ik was benieuwd hoe ver je was met je onderzoekje. Werkt de amandelolie een beetje? Ook het scrubben heeft voor mij niet veel effect 🙁 Maar voordat ik weer allerlei nieuwe olie’s ga aanschaffen, ben ik ontzettend benieuwd naar jouw ervaring!!
  Lieve groeten,
  Rene

  • Haay Rene!
   Goed dat je nog even een berichtje stuurt! Ik vond de amandelolie niet het gewenste effect geven helaas :(. Alsof de dieptewerking niet genoeg was. Kan ook misschien aan de kwaliteit vd Tuinen liggen, dat het niet genoeg geconcentreerd is misschien? Ik scrub nu met een scrub vd Bodyshop, met arganolie en daarna breng ik er ’s avonds een dikke bodybutter overeen (mijn favoriet is die vd Bodyshop “Morenga”) en dat lijkt nog beter te werken! Ik scrub zo’n drie keer per week met de arganoliescrub en daar heeft mijn huid veel baat bij in combinatie met een butter. Dus de amandelolie giet ik nu alleen nog maar in bad…
   Liefs

 3. Ik heb ook al super lang last van dit soort bultjes mijn moeder zegt dat het vetbultjes zijn maar ze lijken hier ook heel erg op. Ik heb ze op mijn boven armen en wangen.

  Groetjes q

  • Oooh zo vervelend! Het zijn ook een soort van vetbultjes omdat er talg inzit en talg is een soort huidvet. Hopelijk heb je iets aan de tips uit deze blog! Veel sterkte!
   XXXX
   Lotje

 4. Hoi, ik heb er helaas ook last van 🙁 Ik heb het een klein beetje op mijn wangen, best erg op mijn armen, een beetje op mijn bovenbenen en op mijn kuiten is het best veel…….. Op m’n armen en kuiten jeukt het snel dus krab ik het nogal snel open.. Daardoor heb ik ook best veel littekens op mijn armen en kuiten zitten. Ik heb heel veel verschillende dingen geprobeerd maar niks werkt.. Ik smeer het bijna elke avond in met vaseline en ik merk dat de open plekjes daardoor wel sneller dicht gaan maar verder moet ik nog uitzoeken of iets goed werkt voor mij….

 5. Hoi, nu ikzelf een opleiding volg waarbij de huid (gezondheidskunde) aan de kaak gesteld wordt, werd ik weer nieuwsgierig naar de bultjes die mijn dochter van 13 heeft. Al sinds haar geboorte heeft ze kleine witte bultjes op haar wangen en armen. Op de wangen is het de afgelopen jaren minder geworden, zeker in de zomerperioden, echter op haar armen blijft het. Het jeukt soms.
  Een aantal jaren geleden heeft ze van de huisarts een 2-tal smeersels voorgeschreven gekregen en deze voelden heel naar aan op de huid. (naast het vette gevoel) Ik kon de naam niet meer herinneren, kwam niet verder dan iets met tosis. 😛
  Na het zwemmen in de zee tijdens vakanties bleek het minder erg te zijn geworden. Zou misschien een zoutbad (er zijn zoutkorrels voor baden te verkrijgen) helpen? De huid scrubben doet ze wekelijks, maar dit helpt niet. Het wekt meer irritatie op en de huid heel rood en warm.
  Weer een smeersel wil ze liever niet, wat ik begrijp, want het hielp niet.
  Dus zou een zoutbad kunnen helpen? Heeft iemand daar ervaring mee?
  Wakkeren doucheproducten met parfum erin de problemen aan of komt het puur vanuit onder de huid.

  • hi Cindy,
   wat vervelend voor je dochter zeg! Heb je al een keer met een dematoloog hierover gesproken?

   Vera Heyendael, die me heeft geholpen met dit artikel zegt:
   ” Juist op jonge leeftijd zijn de verschijnselen van keratosis pilaris zichtbaar in het gezicht en dat is natuurlijk echt vervelend. Scrubben kan een klein beetje helpen maar als dat teveel huidirritatie en zelfs pijn geeft is het advies om dat te stoppen, of…. een hele zachte scrub te gebruiken. Het is vaak teleurstellend hoe minimaal het effect hiervan is. Naast scrubben is insmeren ter voorkoming van droge huid een advies. Goede vraag over de geparfumeerde produkten, geeft dat juist extra klachten? Dat kunnen we niet bevestigen omdat hier geen onderzoek naar gedaan is maar we weten wel dat parfum op de huid irritatie en allergie kan veroorzaken, dus kies liever voor een parfum-vrij produkt.”

   We zouden kunnen vragen aan een andere dermatoloog bijv. Dr. Leenarts wat je kunt doen, zij zou kunnen adviseren welke producten geschikt zijn?

   Laat maar weten!
   Lieve groet,
   Lotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *