Welke make-up kwasten gebruik je waarvoor?

Er zijn zo ontzettend veel verschillende kwasten (of brushes) in de winkels te vinden. Ik heb er soms zelfs al moeite mee om ze te onderscheiden, daarom wil ik in deze blog iets uitleggen over een aantal verschillende kwasten. (Soms noem ik kwasten brushes, omdat de Nederlandse naam dan niet vaak wordt gebruikt)

kwasten]

Van links naar rechts:

Poederkwast (Powder brush)
Hiermee kun je losse poeder mee aanbrengen of foundation of bronzing poeder. De poederkwast is een van de grootste kwasten die er bestaan. De haren zijn vaak erg zacht en meegaand en in een ronde vorm.

Shaping/contour brush
De vorm van deze kwast is altijd schuin en de haren zijn ook erg zacht. Deze kwast is echt ideaal om je gezicht mee te contouren en bijvoorbeeld optisch smaller te maken door een donkere blush of speciale contour powder te gebruiken. De vorm zorgt ervoor dat je het poeder preciezer kunt aanbrengen.

Blush
Een blushkwast is net een slagje kleiner dan een poeder kwast en heeft vaak een ronde vorm, dit maakt hem soms lastig om te onderscheiden van een poederkwast. De vorm verschilt echter wel eens. Sommige blush kwasten hebben een platte vorm, al vind ik rond erg fijn om mee te werken.

Foundation kwast
Een foundation kwast loopt rond maar is een plattere kwast. Je kunt er vloeibare of cream foundation mee aanbrengen. De meeste kwasten absorberen veel product in het begin, waardoor je meer foundation moet gebruiken. De haren zijn zacht maar minder buigzaam dan die van de boven genoemde kwasten.

Concealer brush
De concealer brush is een kleinere versie van de foundation kwast, de haartjes zijn buigzaam en heel sterk. Doordat deze kwast kleiner is kun je concealer makkelijker aanbrengen rondom je ogen of op andere plekjes zoals je neusvleugels.

Eye shadow brush
Er zijn ontzettend veel oogschaduwkwasten op de markt, allemaal met verschillende vormen. De haartjes zijn heel zacht en sommige kwasten zijn geschikt om zowel nat als droog te gebruiken. Daarmee wil ik zeggen dat je sommige oogschaduws nat kunt maken voor een intensere kleur. Maar niet alle kwasten zijn geschikt om nat te gebruiken, bij sommige kwasten gaan de haartjes tegen elkaar aanplakken en krijg je geen gedekt effect. Hierop moet je letten als je een kwastje aanschaft.

Wenkbrauwkwast
De wenkbrauw kwast loopt schuin en is plat. Hierdoor kun je heel precies je wenkbrauwpoeder aanbrengen, de haren zijn niet erg buigzaam en de kwast voelt vaak harder aan dan bijvoorbeeld een oogschaduwkwast.

Eye shadow precision brush
Deze kwast lijkt erg op de wenkbrauw kwast maar de haartjes zijn iets zachter, ook is het kwastje vaak niet zo plat. Dit kwastje is heel handig om bijvoorbeeld een donker lijntje te trekken langs je wimperrand met behulp van oogschaduw of een gel eyeliner. Je komt door de vorm gemakkelijk in de lastige hoekjes van je ogen.

Blending brush
Een blending brush heeft ultra zachte haartjes en is geschikt om verschillende kleuren oogschaduw in elkaar te laten vervagen. Doordat hij zo zacht is neemt hij weinig product op en is hij niet erg geschikt om oogschaduw mee aan te brengen. De vorm verschilt erg, bovenstaande brush klopt in een puntje omhoog en is rond, maar sommige blending brushes zijn plat.

Als laatste wil ik nog een brush aan bovenstaande collage toevoegen (het paste er niet meer bij haha!) en dat is een heel bijzondere kwast die je niet vaak tegenkomt. Hij heet de “fan brush”.

Hij loopt in een waaiertje uit en ontleent daar ook zijn naam aan. De fan brush komt vaak in een hele grote maat of een kleinere maat. Je kunt hem voor verschillende dingen gebruiken waaronder: het aanbrengen van highlight powder (grote variant), het weghalen van te veel oogschaduw(beide varianten), het blenden van oogschaduw (kleine variant) en je zou er ook een losse poeder mee kunnen aanbrengen. De haartjes zijn heel zacht en buigzaam. Van deze kwast heb ik twee maten maar ik moet eerlijk toegeven dat ik ze bijna nooit gebruik. Af en toen haal ik er wat omlaaggedwarrelde oogschaduw mee weg of breng ik een beetje highlighting powder mee aan, maar verder gebruik ik ze eigenlijk niet. Echt zonde eigenlijk!

Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen leren over verschillende kwasten, er zijn nog zoveel meer kwasten verkrijgbaar maar ik denk dat ik nu wel de meest belangrijke heb genoemd. Mocht je er nog eentje missen, laat dan een comment achter!

Als jullie nog vragen hebben of suggesties, dan hoor ik het graag! Je kunt mij vinden op Youtube, Facebook en Instagram. Als je je abonneert op mijn youtubekanaal dan blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe artikelen, dus ik zou zeggen abonneer je :)!

Liefs,

Lotje

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *