Zo belangrijk is een basisitem voor je kledingkast

basis

Met de Primarks, H&M’s en Zara’s is het zo gemakkelijk om maar even wat mee te nemen. Een shirtje hier of een blouseje daar. Maar heb je er eigenlijk wel wat aan, on the long term gesproken? Ik heb een blog geschreven over het belang van goede basisitems in je kledingkast.

De verleiding

Het is lastig, echt heel erg lastig als kleding steeds goedkoper wordt om juist niet méér te gaan kopen. Want “Oh dat topje is maar €19.95, dat is écht geen geld.” En dat is natuurlijk ook zo, kleding kost dezer dagen gewoon echt heel weinig meer geld. Maar ja, al die spontaan gekochte kledingstukken…. Heb je daar wel wat aan?

Ik werk in een kledingzaak als parttime job en echt ál mijn salaris zou eraan opgaan als ik elke keer dat ik dacht “Dat is geen geld, dat moet ik kopen!” ook daadwerkelijk het kledingstuk zou kopen. Dan zou ik waarschijnlijk nu platzak zijn (ben ik wel maar ik bedoel nóg platter dan plat) en geen verzekeringen meer kunnen betalen of boodschappen kunnen doen of meerdere keren per jaar op vakantie kunnen gaan. Maar dat kan ik dus nu wel, terwijl ik echt weinig verdien (jepjep, tough life)  én parttime werk, wat dus echt weinig oplevert.

Plan van aanpak

Nu zul je je afvragen; maar hoe doe je dat dan? Dat doe ik zo:

Aan het begin van een nieuwe seizoen kijk ik goed mijn kast door en som ik op wat ik echt nodig heb en wat weg moet. Sommige jeans zal ik gewoon nooit meer aandoen omdat hij:

 • echt niet meer past. “That ship has sailed” – dingetje
 • uit de mode is
 • er vlekken in zitten die er nooit meer uitgaan (al gooi je er een hele bak Vanish tegenaan)
 • hij eigenlijk naar een kledingmaker moet, wat evenveel geld kost als een nieuwe broek

Daarna kijk ik goed rond voor wat ik écht nodig heb. Voor dit najaarsseizoen is dat bijvoorbeeld:

 • een nieuwe imitatieleren broek
 • een nieuw paar zwarte leren laarzen
 • een witte blouse
 • een nieuwe winterjas (als het écht koud wordt, ik kan het nog even uitstellen :P)

basisitems voor najaar

En dan kijk ik rond waar ik het wil halen, de prijzen, de voors en -tegens et cetera.

Misschien valt het je op dat het vrij specifieke items zijn. Daar is een reden voor, mijn kasten hangen ook vol met ditjes en datjes maar waar ik écht blij van word zijn items die je overal bij kunt combineren. Dit zijn de voordelen van basisitems:

 • je bent ’s ochtends nooit chagrijnig omdat basisitems overal bij passen/gematcht kunnen worden
 • je raakt er nooit op uitgekeken
 • je hebt er ontzettend lang plezier van
 • uiteindelijk is het een investering in je kledingkast en is het ook nog eens goedkoper omdat je niet zo vaak de winkels weer terug in moet en niet meer in de verleiding komt

Heb ik je al overtuigd over basisitems? Een goed basisitem kan een blouse, shirt, broek, jeans, paar schoenen zijn… Eigenlijk van alles. Zo lang het maar te combineren valt met bijna alles uit je kledingkast. Het bespaart je zoveel tijd en stress en… uiteindelijk een meer gevulde bankrekening of voller gevulde sok (waar je dan ook je geld verzamelt).

🙂

handtekening

 

 

lotje

Ik schrijf wekelijks blogs en maak video's over beauty, huidverzorging en make-up!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *